Elektrisch Karten

Al lang wordt er gesproken over het uitsterven van 2-takt motoren en de toekomst van de kartsport. 4-takt zou het helemaal worden werd er begin van het millennium gezegd. We zagen diverse 4-takt kartmotoren op de markt komen waaronder de Ecomoto, TKM, Biland, maar toch kwam de VT250 klasse niet echt van de grond. Heeft 2-takt dan toch de toekomst? Of elektrisch?

Lang werd gesteld dat de elektro motoren onvoldoende vermogen leverden, en het gewicht en levensduur van de accu’s geen alternatief konden vormen voor de kartsport. Tot we in 2011 kennismaakten met de herbeleving van de Paris-Bercy Kart Masters……deze keer met elektro karts!

Op TV zag het er spannend en veelbelovend uit. Eindelijk een elektrisch aandrijving welke zowel kwa prestaties als uiterlijk in de buurt komt van de huidige wedstrijdkarts.

Echter toen werd het even stil rondom elektrisch aangedreven karts.

De ontwikkelingen bleven echter wel doorgaan, en zo kwamen er diverse huurkart fabriekanten met elektro karts op de markt. De afgelopen jaren werden we af en toe geteased met een filmpje van supersnelle elektro karts. We zagen o.a. een elektrische kart van heftruck fabrikant Linde, een elektro kart van Bosch en een elektrisch aangedreven kart van het merk CRG.

Het was dan ook een interessante vertoning dat Rotax, een van de grootste motorenfabrikant van de wereld, tijdens de 2017 editie van de Grand Finals haar prototype tentoonstelde van de elektrische thunderkart. Wat bleek? De elektrische kart was productie klaar en er werd dan ook een heuse demorace gereden tijdens het raceweekend.

Rotax bleek niet alleen in staat om de elektrische kart van prototype naar productiemodel te maken, ze gaan in 2018 zelfs starten met een heus elektrisch kart kampioenschap in samenwerking met DKM en Porsche!

Ook dichter bij huis is er nieuws te melden op gebied van elektrisch karten. Op de kartbeurs in Lelystad en Offenbach worden jaarlijks de nieuwste ontwikkelingen tentoongesteld en dit jaar was er een primeur van Nederlandse afkomst.

De MesWel EP50 elektrische kart aandrijving is een compleet elektrische aandrijving voor op een traditionele wedstrijdkart, made in Holland!

Het ziet er naar uit dat er in 2018 dan toch echt elektrische wedstrijdkarts gaan komen!

Een compleet overzicht van alle E-kart motoren is hier te vinden.